Mănăstirea Sfintei Înălţări a Domnului Noul-Neamţ

PREA SFINŢITUL DORIMEDONT CECAN

O VIAŢĂ ÎN SLUJBA LUI DUMNEZEU ŞI A BISERICII

Dumnezeu ne poartă de grijă

 

Viaţa religioasă din dreapta Prutului, din Moldova, după 1990, a cunoscut o perioadă de relansare, prin emanciparea populaţiei suprasaturate de îndoctrinarea ateist-comunistă şi revenirea la un mod de viaţă tradiţional, care permitea cetăţenilor manifestarea liberă a convingerilor religioase. Acum, năzuinţa după Dumnezeu şi după credinţa strămoşilor s-a putut vedea concomitent în viaţa socială, prin redeschiderea vechilor sau mai bine spus a Bisericilor părăsite, aflate în stare avansată de degradare, prin montarea de Troiţe la răscruci de drumuri, prin armonizarea vieţii bisericeşti cu tradiţiile creştine, prin înfiinţarea unor şcoli cu profil teologic şi chiar predarea religiei în unele şcoli etc. Astfel, creştinii entuziasmaţi de frumuseţea vieţii în Hristos mergeau în duminici şi sărbători, în dangăt de clopot, ca şi odinioară, la Sfânta Liturghie.

PS Episcop Dorimedont – un exemplul al trăirii în Hristos


La 31 decembrie se împlinesc 10 ani de la trecerea în veșnicie a Episcopului Dorimedont (Nicolae Cecan). Vlădica Dorimedont a murit ca urmare a unui grav accident rutier din 5 decembrie 2006, fiind pe cale spre mănăstirea Adormirii Maicii Domnului din satul Călărăşeuca.

Nici un efort omenesc n-a putut să-i salveze viaţa. Calea vieţii lui s-a sfârşit, însă activitatea lui continuă, memoria lui o păstrează zeci de călugări, sute de preoţi şi mii de mireni, pentru care el a fost părinte duhovnicesc, învăţător şi prieten.

Biografie

Prea Sfințitul Episcop Dorimedont (cu numele de botez Nicolae Cecan), s-a născut pe data de 4 martie 1961 în satul Petrunea din raionul Glodeni, într-o familie de 9 copii.

În anul 1978 a absolvit cursurile şcolii secundare. În perioada 1979-1981 a efectuat stagiul militar obligatoriu în cadrul Armatei Sovietice. A studiat la Seminarul Teologic din Moscova (1983-1987) şi apoi la Academia Teologică din Moscova (1987-1991), pe care a absolvit-o la 30 mai 1991. Apoi, la 3 iunie 1993, Academia Teologică din Moscova i-a conferit titlul de candidat în teologie pentru teza de istorie a Bisericii Ortodoxe Ruse "Mănăstirile şi viaţa monahală din Biserica Rusă în secolele XIII-XIV".

Calendar