Mănăstirea Sfintei Înălţări a Domnului Noul-Neamţ

28. 11.2016

Pomenirea Cuv. Paisie Velicicovschi (1722-1794) in man.Noul-Neamt

28  noiembrie zi de mare sarbatoare.Man.Noul-Neamt isi inalta rugaciuni catre Cuv. Paisie de la Neamt ocrotitorul manastirii.

 

In fiecare an la aceasta sarbatoare in man. Noul-Neamt vin un numar mare de pelerini pentru al preaslavi si a se ruga Cuv.Paisie-ocrotitorul acestei manastiri.Nicaieri in Moldova nu se cinsteste asa cuv.Paisie cum se cinsteste la manastirea din s.Chitcani,pentru ca datorita lui si ucenicilor sai aceasta manastire a fost infiintata si menita unei vieti monahicesti dupa invataturile sf.Parinti. 

In acest an in bis.Adormirii Maicii Domnului in ajunul sarbatorii a avut loc slujba de priveghere in frunte cu mitropolitul de Vinita si Barsk Simeon impreuna cu arhepiscopul de Balta si Ananiev Alecsei si episcopul de Orsk si Gai Irineu,arhimandritul Paisie(Cecan)-staretul manastirii

In ziua sarbatorii sau slujit 3 sfinte Liturghii.Prima Liturghie la miezul noptii(00:00) celelalte doua concomitent in bis.de vara in cinstea Inaltarii Mintuitorului si in bis.de iarna Adormirea Maicii Domnului

In bis.de vara cu hramul Inaltarii Mintuitorului sf. Liturghie a u slujit  mitropolitul de Vinita si Barsk Simeon impreuna cu arhiepiscopul de Tiraspol si Dubasari Sava impreuna cu arhepiscopul de Balta si Ananiev Alecsei si episcopul de Orsk si Gai Irineu,arhimandritul Paisie(Cecan)-staretul manastirii dar si multi clerici si crestini din Moldova,Ucraina si Rusia.Cintaretii sau impartit in doua coruri:primul compus din absolventii seminarului teologic care a activat in manastire din 1990-2001,al doilea format din coristii bis.,,Sf. Ap. Petru si Pavel'' din or. Balti.   

 

       

In bis. Adormirii sf.Liturghie a fost oficiata de episcopul de Orhei Siluan impreuna cu fratii si oaspetii mansatirii.Au cintat corul de fete de la Seminarul de Teologie din eparhia de Edinet si Briceni.

Dupa dumnezeiasca Liturghie  clerul si poporul dreptcredincios sau adunat in mijlocul manastirii pentru a oficia molebenul Cuv.Paisie.Apoi sau inaltat rugaciuni de odihna pentru pururea pomenitul episcopul Dorimedont inmormintat in capela manastirii.Dupa predica toti cei prezenti au fost invitati la masa de sarbatoare.Dupa cuvintarile tinute de ierarhi si oaspeti a fost felicitat in mai multe rinduri cu ziua de inger arh.Paisie- staretul manastirii.  

Calendar