Mănăstirea Sfintei Înălţări a Domnului Noul-Neamţ

 

 2020 3 20201027 1291011037Pomenirea preacuviosului Paisie Velicicovskii în mănăstirea Noul-Neamț 

Sărbătoarea Sfântului Cuviosului Paisie Velicikovski a adunat în prima zi a postului Nașterii Domnului, duminică, 28 noiembrie 2021, la Mănăstirea Noul Neamț din Chițcani, raionul Slobozia, arhierei, preoți și credincioși care au venit să-i aducă laude acestui mare povățuitor al călugărilor.

Sfânta Liturghie praznicală a fost săvârșită în Catedrala Înălţării Domnului, de către ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu ÎPS Mitropolit Vichentie de Tașkent și Uzbekistan, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, PC Arhim. Paisie (Cecan), Starețul Mănăstirii Noul Neamț.

 DSC6435

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului în mănăstirea Noul-Neamț

28 august 2021

În  mănăstirea Noul-Neamț avem biserica de iarnă cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» (1902-1905) și cu această ocazie această sărbătoare este foarte importantă și așteptată de noi. În ajunul sărbătorii sa slujit slujba cu privighere, înainte a fost scoasă cu cinste sfînta «Plașianiță-Epitaf» cu chipul Maicii Domnului înaintea căreia s-a cîntat cu dulce cîntare «prohodul» sau așa numitul «imn de petrecere» cu deosebite versuri umilitoare către Maica lui Dumnezeu.

În ziua sărbătorii s-au slujit două liturghii: prima mai de dimineață în biserică Adormirea Maicii Domnului și a doua în soborul principal al mănăstirii cu hramul Înălțării Domnului.

 

 

 2020 3 20201027 1291011037    Pe dată de 24 octombrie 2020 în monastirea Noul-Neamț sa sărbătorit icoana sfinteq mănăstiri numită a Noului-Neamț. Cu această icoană este legat timpul întemeerii acestei mănăstiri, fiind pictată în același an și adusă în anul 1864. Această icoană se cinstește deosebit în obștea mănăstirii.

    Slujba de seară și Dumnezeiască Liturgie a fostcondusă de starețului acestei sfînta mănăstiri Arhimandritul Paisie.

 

 

 2020 3 20201027 1291011037    Pe data de 28 noiembrie, ca de obicei se sărbătorește pomenirea sfîntului preacuviosului părintelui nostru Paisie Velicicovskii de la Neamț. Anul acesta 2020 în mănăstirea Chițcani Noul-Neamț s-a sărbătorit cu o frumoasă și liniștită slujbă, întîiul între slujitori fiind starețul sfintei mănăstiri arhimandritul Paisie .

La această sărbătoare ca de obicei de la redeschiderea mănăstirii pînă acum, împreună slujitori cu noi erau permanent cîțiva episcopi și mulțime multă de credincioși veniți din toată Moldova și chiar de peste hotare, iar anul acesta cu părere de rău,din cauza pandemiei, n-am fost vizitați de nici-un episcop, că să fie împreună slujitor cu noi, și așa și din mulțimea de pelerini ,puțini care au avut posibilitatea să vină, ne-au înfrumusețat sărbătoarea cu prezența lor. Totul a fost bine! Slavă și mulțumire Lui Dumnezeu!

25.12.2018. Приезд в монастырь президентов РМ и ПМР 1

Vizita de lucru în regiunea Transnistreană, în cadrul căreia Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va avea o întrevedere cu liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, a început cu o scurtă vizită laMănăstirea Noul Neamț din Chițcani – una din cele mai vechi mănăstiri din țara noastră.

Mănăstirea Noul Neamț este o mănăstire ortodoxă de călugări, aflată pe malul Nistrului. Ea atrage privirile tuturor trecătorilor şi vizitatorilor care rămân fermecaţi de frumuseţea locului. Igor Dodon a dăruit Mănăstirii Chițcani, Icoana Maicii Domnului care a fost ridicată de șeful statului și sfințită pe vîrful Sfîntului munte Athos, în luna august a anului curent.

Calendar