Mănăstirea Sfintei Înălţări a Domnului Noul-Neamţ

Sculptura în lemn din tradiţie se socoate una din cele mai vechi îndeletniciri ale omului. Lemnul fiind materialul cel mai usor de prelucrat, a impodobit dintru începuturi atît templul lui Dumnezeu, cît și casele oamenilor. Din lemn se facea practic tot ce era necesar pentru viaţa de zi cu zi.

Activitatea noastra în atelierul de sculptură constă în producerea de mobilier bisericesc (analoage, cruci, rastigniri, iconostase etc.) pentru mănăstire și la comandă, respectînd canoanele și tradițiile Bisericii Ortodoxe.

Toate lucrările sînt realizate manual, înbinînd lucrul cu rugaciunea. Dorim sa reînviem în biserică stilul bizantin în executarea iconostaselor, unde în evidență iese nu sculptura, ci icoana bizantină. Pe parcursul executării lucrărilor, în diferite stadii ale acestora, invităm beneficiarii pentru stabilirea în amanunt a celor mai mici detalii.

Principalele calități care ne definesc sînt: lucrări de cea mai buna calitate, corectitudinea, punctualizarea, seriozitatea și atenția la fiecare detaliu cerut de catre cei care comanda.

Raspunzător la această ascultare mănăstireasca este ierodiaconul Alexie (Lungu). Studiile sale teologice (Seminarul teologic de  Chișinau (Noul Neamț) (1999) si Facultatea de Teologie Ortodoxa (2003) din Craiova,  îl ajuta mult ca sculptura în lemn sa fie executată conform canoanelor bisericești. Primele sale lucrari le-a făcut în chilie, începînd cu anul 2004. În prezent are ascultarea de bibliotecar, ghid si la atelierul de sculptură. 21 decembrie 2012 -  a fost primit oficial în Uniunea Mesterilor Populari din Moldova (Chisinau).

Ierodiaconul Nicostrat (Novoseliskii), pe linga ascultarea de dirijor al corului de monahi, sculpteaza paramane pentru calugari, peceti pentru prescuri, cruci pentru preoți, monahi si creștini. 

Calendar