Mănăstirea Sfintei Înălţări a Domnului Noul-Neamţ

Evenimente în mănăstire

Pomenirea sfîntului Paisie Velicicovskii

Sărbătoarea Sfântului Cuviosului Paisie Velicikovski a adunat în prima zi a postului Nașterii Domnului, duminică, 28 noiembrie 2021, la Mănăstirea Noul Neamț din Chițcani, raionul Slobozia, arhierei, preoți și credincioși care au venit să-i aducă laude acestui mare povățuitor al călugărilor.

Sfânta Liturghie praznicală a fost săvârșită în Catedrala Înălţării Domnului, de către ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu ÎPS Mitropolit Vichentie de Tașkent și Uzbekistan, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, PC Arhim. Paisie (Cecan), Starețul Mănăstirii Noul Neamț.

Citește mai departe

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului în mănăstirea Noul-Neamț

28 august 2021

În  mănăstirea Noul-Neamț avem biserica de iarnă cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» (1902-1905) și cu această ocazie această sărbătoare este foarte importantă și așteptată de noi. În ajunul sărbătorii sa slujit slujba cu privighere, înainte a fost scoasă cu cinste sfînta «Plașianiță-Epitaf» cu chipul Maicii Domnului înaintea căreia s-a cîntat cu dulce cîntare «prohodul» sau așa numitul «imn de petrecere» cu deosebite versuri umilitoare către Maica lui Dumnezeu.

 

Citește mai departe

Istoria mănăstirii

În secolele XV-XVII teritoriul Moldovei era acoperit de o reţea deasă de mănăstiri şi schituri, graţie amplei activităţi de ctitorire din partea unor domnitori ca Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rareş s.a. În total, pe teritoriul Principatelor Române funcţionau 70 de aşezăminte monastice. Dintre mănăstirile de călugări, cel mai însemnat a fost lăcaşul monastic Neamţ.Lavra Neamţ, înfiinţată în a doua jumătate a sec. XIV-lea, este una dintre cele mai vechi şi mai bogate mănăstiri din Moldova, care pe parcursul a cinci secole şi-a afirmat însemnătatea sa ca mare centru de cultură, şi care şi-a dus faima tradiţiilor pînă departe dincolo de hotarele Moldovei.După taradiţie, mănăstirea Neamţ a fost înfiinţată de monahii Sofronie, Pimen şi Silvan.

Citește mai departe

Biserici mănăstirii

Biserica Sf. ierarh Nicolae

Никольский храм

Biserica Sf. ierarh Nicolae a fost construită în anii 1830-1834.

 

Citește mai departe

Biserica Adormirii Maicii Domnului

Успенский храм

La 17 martie 1902 episcopul Iacob (Piatniţchi) al Chişinăului şi al Hotinului a sfinţit temeliea acestei biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

La 14 august 1905 episcopul Vladimir (Sincovschii) al Chişinăului şi Hotinului a sfinţit biserica.

 

Citește mai departe

Soborul Înălțării Domnului

Свято-Вознесенский собор

Soborul a fost construit din 1867 pînă la 1878 anii.

 

Citește mai departe

Biserica Înălțării Sf. Cruci

Крестовоздвиженский храм

 Biserică a fost construită în anii 1885 - 1886.

 

Citește mai departe

Calendar