Mănăstirea Sfintei Înălţări a Domnului Noul-Neamţ

PREA SFINŢITUL DORIMEDONT CECAN

O VIAŢĂ ÎN SLUJBA LUI DUMNEZEU ŞI A BISERICII

Dumnezeu ne poartă de grijă

 

Viaţa religioasă din dreapta Prutului, din Moldova, după 1990, a cunoscut o perioadă de relansare, prin emanciparea populaţiei suprasaturate de îndoctrinarea ateist-comunistă şi revenirea la un mod de viaţă tradiţional, care permitea cetăţenilor manifestarea liberă a convingerilor religioase. Acum, năzuinţa după Dumnezeu şi după credinţa strămoşilor s-a putut vedea concomitent în viaţa socială, prin redeschiderea vechilor sau mai bine spus a Bisericilor părăsite, aflate în stare avansată de degradare, prin montarea de Troiţe la răscruci de drumuri, prin armonizarea vieţii bisericeşti cu tradiţiile creştine, prin înfiinţarea unor şcoli cu profil teologic şi chiar predarea religiei în unele şcoli etc. Astfel, creştinii entuziasmaţi de frumuseţea vieţii în Hristos mergeau în duminici şi sărbători, în dangăt de clopot, ca şi odinioară, la Sfânta Liturghie.

PS Episcop Dorimedont – un exemplul al trăirii în Hristos


La 31 decembrie se împlinesc 10 ani de la trecerea în veșnicie a Episcopului Dorimedont (Nicolae Cecan). Vlădica Dorimedont a murit ca urmare a unui grav accident rutier din 5 decembrie 2006, fiind pe cale spre mănăstirea Adormirii Maicii Domnului din satul Călărăşeuca.

Nici un efort omenesc n-a putut să-i salveze viaţa. Calea vieţii lui s-a sfârşit, însă activitatea lui continuă, memoria lui o păstrează zeci de călugări, sute de preoţi şi mii de mireni, pentru care el a fost părinte duhovnicesc, învăţător şi prieten.

Calendar