Evenimente în mănăstire

Pomenirea sfîntului Paisie Velicicovskii
Pe data de 28 noiembrie, ca de obicei se sărbătorește pomenirea sfîntului preacuviosului părintelui nostru Paisie Velicicovskii de la Neamț. Anul acesta 2020 în mănăstirea Chițcani Noul-Neamț s-a sărbătorit cu o frumoasă și liniștită slujbă, întîiul între slujitori fiind starețul sfintei mănăstiri arhimandritul Paisie.

Sărbătoare iconei Maicii Domnului de la Noul-Neamț
Pe dată de 24 octombrie 2020 în monastirea Noul-Neamț sa sărbătorit icoana sfinteq mănăstiri numită a Noului-Neamț. Cu această icoană este legat timpul întemeerii acestei mănăstiri, fiind pictată în același an și adusă în anul 1864. Această icoană se cinstește deosebit în obștea mănăstirii.
Slujba de seară și Dumnezeiască Liturgie a fostcondusă de starețului acestei sfînta mănăstiri Arhimandritul Paisie.
Istoria mănăstirii
În secolele XV-XVII teritoriul Moldovei era acoperit de o reţea deasă de mănăstiri şi schituri, graţie amplei activităţi de ctitorire din partea unor domnitori ca Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rareş s.a. În total, pe teritoriul Principatelor Române funcţionau 70 de aşezăminte monastice. Dintre mănăstirile de călugări, cel mai însemnat a fost lăcaşul monastic Neamţ.Lavra Neamţ, înfiinţată în a doua jumătate a sec. XIV-lea, este una dintre cele mai vechi şi mai bogate mănăstiri din Moldova, care pe parcursul a cinci secole şi-a afirmat însemnătatea sa ca mare centru de cultură, şi care şi-a dus faima tradiţiilor pînă departe dincolo de hotarele Moldovei.După taradiţie, mănăstirea Neamţ a fost înfiinţată de monahii Sofronie, Pimen şi Silvan.
Biserici mănăstirii
Biserica Sf. ierarh Nicolae
Biserica Sf. ierarh Nicolae a fost construită în anii 1830-1834.
Biserica Adormirii Maicii Domnului
La 17 martie 1902 episcopul Iacob (Piatniţchi) al Chişinăului şi al Hotinului a sfinţit temeliea acestei biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
La 14 august 1905 episcopul Vladimir (Sincovschii) al Chişinăului şi Hotinului a sfinţit biserica.